Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών και η νέα σχολική χρονιά

Οι πρόσφατοι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι έγιναν νωρίτερα από άλλες χρονιές όπως διεκδικούσε εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, γι’ άλλη μια φορά δεν καλύπτουν το σύνολο των κενών θέσεων και των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, μετά το διορισμό μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αυτή τη στιγμή στο νομό Χανίων υπηρετούν 66 δάσκαλοι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι, 27 νηπιαγωγοί λιγότεροι, ενώ γι’ άλλη μια χρονιά δε διορίζονται μουσικοί και ελλείψεις υπάρχουν και στις ειδικότητες εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ολοήμερα τμήματα.

Αναλυτικά:
ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Έφυγαν με μετάθεση 123, με απόσπαση 55 και απολύθηκαν 101 αναπληρωτές που υπηρετούν αυτή τη στιγμή. Σύνολο κενών θέσεων τον Ιούνιο: 221. Διορίστηκαν 115 μόνιμοι και 40 αναπληρωτές, οπότε θα χρειαστεί ο διορισμός επιπλέον 66 μονίμων ή αναπληρωτών δασκάλων τουλάχιστον, για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πέρσι.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: Έφυγαν με μετάθεση 44, με απόσπαση 25 και απολύθηκαν τον Ιούνιο 18 αναπληρωτές. Ήρθαν με μετάθεση 1 και με απόσπαση 11. Σύνολο κενών θέσεων 77. Διορίστηκαν 35, μόνιμοι και 15 αναπληρωτές, οπότε θα χρειαστεί ο διορισμός επιπλέον 27 νηπιαγωγών μονίμων ή αναπληρωτών, για να είμαστε στα περσινά επίπεδα..
ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: Έφυγαν με μετάθεση 2 και 2 με απόσπαση, ενώ απολύθηκαν τον Ιούνιο 4 αναπληρωτές και 7 ωρομίσθιοι. Ήρθαν 2 με μετάθεση και 1 με απόσπαση. Σύνολο κενών θέσεων 12. Διορίστηκαν 6, οπότε θα χρειαστεί ο επιπλέον διορισμός άλλων 6 μονίμων ή αναπληρωτών δασκάλων Αγγλικής, για να μείνουμε στα περσινά επίπεδα.
ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Έφυγαν 2 μετάθεση και απολύθηκαν 22 ωρομίσθιοι που εργάζονταν στην πρωινή ζώνη. Ήρθε 1 με απόσπαση. Σύνολο κενών θέσεων 23. Δε διορίστηκε κανείς. Θα χρειαστεί ο διορισμός 23 εκπαιδευτικών Μουσικής.
Στη Μουσική και στα ολοήμερα τμήματα η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ωρομισθίας, του διορισμοί δηλαδή ωρομισθίων εκπαιδευτικών αντί μονίμων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εργάζονται εκπαιδευτικοί με μισθό 300-350 ευρώ, αλλά και να μη μπορεί να γίνει ουσιαστική δουλειά, αφού μέχρι να τοποθετηθούν στα σχολεία φτάνουν τα ….Χριστούγεννα. Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στα ολοήμερα τμήματα τα των σχολείων και η έλλειψη υποδομών (αίθουσα ξεκούρασης, τραπεζαρία και μαγειρεμένο φαγητό) περιορίζει το ολοήμερο τμήμα στο ρόλο της φύλαξης παιδιών μόνο, μιας και προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη μέρα είναι πολύ δύσκολο να γίνει με την αναλογία ενός δασκάλου για πενήντα (50) μαθητές! Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολλούς μαθητές να εγκαταλείπουν το ολοήμερο τμήμα του σχολείου.
Αλλά και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τα παιδιά παλιννοστούντων και μεταναστών βρίσκονται σε δυσμενή θέση, καθώς είναι ελάχιστες οι οργανικές (δηλαδή μόνιμες) θέσεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει τμήμα υποδοχής παλιννοστούντων και τμήμα ένταξης για μαθητές με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες σε κάθε σχολείο. Στα σχολεία είναι επίσης αναγκαία η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ένας θεσμός που δεν έχει ακόμη φτάσει στην Ελλάδα.
Καλό θα είναι να μη φτάσουμε πάλι στα Χριστούγεννα με ελλείψεις εκπαιδευτικών και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Η πολιτική της λιτότητας της κυβέρνησης, μια πολιτική υποβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, μόνο με κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών φορέων μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Φώτης Ποντικάκης
Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) Χανίων
Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: