Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επίθεση στο δημόσιο σχολείο με συγχωνεύσεις


Μια πρωτοφανούς έκτασης επίθεση δέχεται το δημόσιο σχολείο με τις συγχωνεύσεις 1.056 σχολείων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Ένα στα δέκα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλείνει, χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών χάνονται κι η προοπτική ελάχιστων ή και μηδενικών διορισμών το καλοκαίρι είναι ορατή, ιδίως εάν συμπληρωθεί η επιχείρηση κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου με επιπλέον αναστολές λειτουργίας τμημάτων και σχολείων το καλοκαίρι, όπως είθισται.
Τα αποτελέσματα;
· Μεγαλύτεροι αριθμοί μαθητών ανά τμήμα, αντίθετα από κάθε παιδαγωγική λογική που ορίζει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα σε μικρές ομάδες, έχοντας το χρόνο να εκφραστούν και να βοηθηθούν από το δάσκαλο.
· Αύξηση του χρόνου μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία ή ταξί για να φτάσουν στο σχολείο
· Επιπλέον κίνδυνοι για τους μαθητές μέχρι να φτάσουν στο σχολείο ή το σπίτι τους.
· Αδικία σε βάρος των παιδιών της υπαίθρου, τα οποία θα αναγκάζονται να ξυπνάνε νωρίτερα από αυτά της πόλης, να ταξιδεύουν καθημερινά με λεωφορείο ή ταξί για να φτάσουν στο σχολείο και το μεσημέρι στο σπίτι τους. Ωθούνται ουσιαστικά να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια η δεξιά κυβέρνηση, τις μαζικές συγχωνεύσεις σχολείων, το κάνει τώρα η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες των διορισμένων από αυτήν κομματικών της στελεχών προϊστάμενων εκπαίδευσης, και με την κάλυψη του κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚ (και στο Σύλλογό μας η ΠΑΣΚ τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης του 3ου με το 4ο ΔΣ Χανίων και μιας σειράς μονοθεσίων).
Η τακτική της ΠΑΣΚ που ελέγχει και το προεδρείο της ΔΟΕ, «συζητάμε τις συγχωνεύσεις για παιδαγωγικούς αλλά όχι για οικονομικούς λόγους» αποδείχθηκε πανωλεθρία για τα δημόσια σχολεία. Καμία πρόταση για δημιουργία νέου σχολείου ή τμήματος δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο, μονάχα συγχωνεύσεις και καταργήσεις μαζικά έγιναν. Όταν η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόικας είναι μέσω και με αφορμή το διαβόητο μνημόνιο, να περιορίσει το δημόσιο τομέα και το όποιο κοινωνικό κράτος, τότε τι συζήτηση να κάνεις για «συγχωνεύσεις για παιδαγωγικούς κι όχι για οικονομικούς λόγους»;
Διότι αν μιλούσαμε με παιδαγωγικά κριτήρια, τότε θα έπρεπε να βάζουμε το ζήτημα αν τα κτίρια των σχολείων του Ταυρωνίτη και του 3ου-4ου πληρούν τις προδιαγραφές που ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (η κυβέρνηση δηλαδή) ορίζει: Πόσα τετραγωνικά είναι οι αίθουσες, υπάρχουν επιπλέον αίθουσες για εργαστήριο φυσικοχημείας, πολλαπλών χρήσεων, υποδομές για ΑΜΕΑ, υπολογιστής και γραμμή τηλεφώνου σε κάθε τάξη στο γραφείο του δασκάλου κ.ο.κ.; Το κυρίαρχο πολιτικό κλίμα όμως κι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι περικοπές στην Παιδεία, όχι το πώς θα γίνει καλύτερο το σχολείο.
Ο διάλογός τους είναι μια απάτη!
Ο διάλογός τους είναι μια απάτη. Το απέδειξαν και με τη διαβόητη «διαβούλευση» όπου οι κάθε πικραμένος έγραφε τη γνώμη του στο Ίντερνετ και στο τέλος το Υπουργείο και η κυβέρνηση έκαναν ό,τι είχαν προαποφασισμένο. Το απέδειξαν περίτρανα και με τις τωρινές μεθοδεύσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων: Μυστικές συσκέψεις ερήμην του Συλλόγου Δασκάλων για τη συγχώνευση του 3ου και του 4ου Δημοτικού στα Χανιά, κλείσιμο του σχολείου των Καμισιανών και μεταφορά των μαθητών στον Ταυρωνίτη χωρίς να ρωτηθούν καν οι γονείς των παιδιών, οι κάτοικοι του χωριού, ο τοπικός Δήμος, ο Σύλλογος Δασκάλων, γραπτή πρόταση του Δ/ντή Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις μονοθεσίων και τελικά προώθηση στο Υπουργείο Παιδείας άλλης πρότασης που περιλάμβανε το κλείσιμο του 4/θέσιου Δ.Σ. Καμισιανών και τη συγχώνευση 3ου-4ου Δ.Σ. Χανίων, την οποία ουδέποτε την έλαβε γραπτώς ο Σύλλογος Δασκάλων (έγινε γνωστή μετά την κατάθεσή της στο Υπουργείο, χωρίς διάλογο).
Τελικά, διάλογο αυτή η κυβέρνηση κάνει μόνο με όποιους συμφωνούν μαζί της. Όποιοι διαφωνούν, ή υπάρχει υπόνοια ότι μπορεί να διαφωνήσουν, είτε αγνοούνται, είτε γίνονται όλα εν κρυπτώ, πίσω από την πλάτη τους! Αυτό κι αν είναι «σοσιαλισμός», «λαϊκή συμμετοχή», «άμεση δημοκρατία» που πρεσβεύει υποτίθεται το ΠΑΣΟΚ, το να αποφασίζεις ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων, των γονέων, των εκπαιδευτικών, της τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Περικοπές στην Παιδεία και την Υγεία ή στις τράπεζες;
Στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους είναι να παρέχει δημόσια Παιδεία και Υγεία, γι’ αυτό πληρώνουμε φόρους. Δεν πληρώνουμε φόρους για να επιχορηγούνται οι τράπεζες και οι μεγαλοκαρχαρίες και να κλείνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία (όπως η μονάδα Νεογνών στα Χανιά), να κόβονται οι μισθοί, οι συντάξειςκαι τα δώρα των εργαζομένων. Πόσα δις έδωσαν στις τράπεζες; Πόσα έδωσαν για να αγοράσουν υποβρύχια που γέρνουν, για να ικανοποιηθούν οι «σύμμαχοί» μας; Πόσα δίνουν για να στέλνουν ελληνικό στρατό σε ξένες χώρες ή για να επιχορηγούν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ; Αυτά γιατί δεν τα κόβουν; Γιατί δεν διεκδικούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις των θυμάτων του ναζισμού από τη Γερμανία; Γιατί δεν αρνούνται να πληρώσουν το χρέος; Γιατί δεν τολμούν να ερευνήσουν πώς δημιουργήθηκε το χρέος και ποιοι φταίνε γι’ αυτό; Στόχος της κυβέρνησης μήπως είναι να συγκεντρωθεί ο πληθυσμός στις πόλεις όπου θα υπάρχουν τα εναπομείναντα σχολεία, για να αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό και για να διευκολυνθεί το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην ύπαιθρο σε διάφορους «επενδυτές»- κοράκια; Μήπως στόχος είναι επίσης να μειωθεί ο αριθμός των μορφωμένων και πτυχιούχων πολιτών, για να μην έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν, για να μην υπάρχουν πολίτες με άποψη και κριτική συνείδηση, να υπάρχουν εύκολα ελεγχόμενοι, αναλφάβητοι, εξαρτημένοι κι εξαθλιωμένοι πολίτες;
Μόνη λύση ο αγώνας
Όποιος δεν μιλάει είναι καταδικασμένος να πεθάνει στη σιωπή. Όποιος αγωνίζεται, πετυχαίνει πράγματα. Στη Β/θμια Εκπ/ση, οι κινητοποιήσεις Επιτροπών Αγώνα κι εκπαιδευτικών μπλόκαραν τις συγχωνεύσεις στο Ν. Χανίων. Στην Α/θμια, στο Ροδοβάνι, η κινητοποίηση εκπαιδευτικών, κατοίκων και φορέων απέτρεψε τη συγχώνευση. Οι επιτροπές «Δεν πληρώνω» αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τα διόδια. Και παραδίπλα, στη γειτονιά μας, οι αραβικοί λαοί εξεγείρονται, κόντρα σε πανίσχυρους –όπως νόμιζαν- δικτάτορες κι αυταρχικά καθεστώτα. Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά, με αγώνα!
Συγκέντρωση ενάντια στις συγχωνεύσεις την Πέμπτη 17-3-2011, Πλ। Αγοράς, 6 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: